רפואה נרטיבית - האַחֲיוּת והסיפור
רקע:
היכולת לספר סיפור מהווה מרכיב משמעותי ביצירת קשרים חברתיים בין בני אדם והיא חיונית ליצירת יחסי-אמון והיענות לטיפול בבתי חולים ובמרפאות. הבנה זו הובילה לפיתוח קורסים ב"רפואה סיפורית" ברוב בתי הספר לרפואה ולאַחֲיוּת הדוגלים ברפואה מכוונת-מטופל בעולם.
רפואה סיפורית, או רפואה נרטיבית (ר"נ) כפי שהיא מוכרת בספרות המקצועית, היא רפואה המבוססת על כישוריהם הנרטיביים של אנשי מקצועות הבריאות. כמתודה טיפולית וכשדה-מחקר, ר"נ מתעניינת בשאלה איך מטפלים באמצעות סיפורים ואיזו עבודה סיפורים עושים בתרבות הרפואית. בחינוך הרפואי, קורסים בר"נ עוסקים בפיתוח כישורי תקשורת בין-אישית והרגלי רפלקציה בקרב אנשי מקצועות הבריאות. אל מול ההתפתחות המואצת של הטכנולוגיות הרפואיות, הרפואה הנרטיבית מדגישה כי יכולתנו להבין את המחלה הינה בלתי-נפרדת מיכולתנו להבין את האדם עם המחלה. משום כך התיאוריה והפרקטיקה של ר"נ מעמידות במרכז את סיפור החולי של המטופל/ת, וזאת גם אחרי שאפשר לייצג את סיפור החולי כסיפור רפואי באמצעות הרשומה הרפואית (לדוגמה, ע"י האבחנה, ההנחיות לטיפול וכד'). החזון של הרפואה הנרטיבית הוא להחזיר את האדם הסובל למקומו המרכזי במפגש הקליני באמצעות דיאלוג ויצירה משותפת של סיפורי חולי וסיפורי טיפול. המתודה החינוכית של הרפואה הנרטיבית מתבססת על הקניית מיומנויות נרטיביות לאנשי מקצועות הבריאות כתנאי מוקדם למימוש יחסי מטפל-מטופל ראויים ומקצוענות רפואית (Professionalism).
מטרות הקורס:
הקורס מיועד לפתח את המיומנויות הנרטיביות והרפלקטיביות של המשתתפים באמצעות קריאה, כתיבה ושיתוף בסיפורי מטפלים ומטופלים. מטרתו המרכזית של הקורס היא להציג בפני המשתתפים "ארגז כלים" נרטיבי שיסייע להם לתרגל מיומנויות תקשורת וליישמן ביחסי מטפל-מטופל ובעבודה עם קולגות.
במפגשי הקורס נתנסה בקריאה צמודה, במשחקי תפקידים ובראיונות נרטיביים. נלמד לתת משוב יעיל בקבוצה. נתאמן במתן קשב, פרשנות ותגובה יעילה לסיפורים בכתב ובעל-פה. נעמוד על ההבדל בין ביקורתיות לשיפוטיות ונחדד את יכולתנו להתבונן בערכים, בציפיות ובתקוות הטמונים בסיפור הייחודי שלפנינו. נתרגל עמדה ניטראלית וסקרנית כלפי הדמויות ותכני-הסיפורים ונלמד להחיל אותה גם על סיפורינו שלנו.
נושאי הקורס:
- הרפואה והסיפור: מהו נרטיב? אלמנטים רטוריים, זיהוי ופרשנות
- מקורותיה של הרפואה הנרטיבית: "התפנית הנרטיבית"
- במדעי החברה והרוח וביטוייה בתרבות הפופולרית
- הרשומה הרפואית בפרספקטיבה נרטיבית: זיהוי מאפייני השפה הרפואית
- משחק דמיון ככלי לפיתוח מיומנויות תקשורת
- זרות, הזרה ו"הצללה נרטיבית": נקודות מבט שונות ככלי לפיתוח
- גמישות מחשבתית ויכולת זיהוי
- המטפל הפצוע בראי התרבות והספרות
- ענווה נרטיבית ככלי להצבת גבולות רגשיים
- חשיבה חיובית: תרגול מושג ה"החצנה" בראיון נרטיבי
- הבעיה והסיפור: תרגול "שיחות מזמינות שינוי" על פי ג'ון לאונר
- פוסט טראומה וריפוי באמצעות הבניית "העצמי" בתהליך הכתיבה
- ביואתיקה ואתיקה רפואית נרטיבית: עקרונות תיאורטיים
- ההבדלים בין "באלינט" לגישה הנרטיבית – בתאוריה ולמעשה
- התאוריה והפרקטיקה של לימודי המוגבלויות – disability studies
- השימוש ברפואה נרטיבית בהדרכת סטודנטים
פרטים נוספים:
-
פתיחת הקורס - 27 פברואר 2019.
-
הלימודים יתקיימו - אחד לשבוע ימי ד', בשעה 16.00 עד 19:15.
-
סה"כ 44 שעות, 11 מפגשים
-
מיקום - ביה"ס האקדמי לאַחֲיוּת ע"ש זיוה טל, תל-השומר
-
פתיחת הקורס מותנה במספר הנרשמים
-
שכר לימוד 1000 ש"ח. לעובדי שיבא תינתן הנחה 10%. תשלום שכר הלימוד יתבצע ביום פתיחת הקורס באמצעות כרטיס אשראי או בצ'קים, ניתן לשלם ב-3 תשלומים.
-
דמי רישום וטיפול 150 ש"ח (חלק משכר לימוד). דמי רישום וטיפול לא יוחזרו במקרה של ביטול. תשלום באמצעות כרטיס אשראי בטלפון 03-5302580 שלוחה 3106.
-
לתוכנית הקורס ורשימת המרצים לחץ כאן
הרישום לקורס מתבצע באופן מקוון בקישור המצוין מטה, בעת בחירת תכנית הלימודים יש לבחור ב"קורסי העשרה לגמול" כמסלול וב"רפואה נרטיבית" כקורס.
לפתיחת בקשה לרישום אנא לחצ/' כאן.
לאור הדרישה הגבוהה הקדימו להירשם!
לפרטים נוספים ניתן לפנות למזכירות ביה"ס האקדמי לאַחֲיוּת ע"ש זיוה טל, בטלפון: 03-5302580.