עמדות של אחיות ורופאים כלפי נוכחות בני משפחה בפעולות פולשניות
הרפז, א., גלברט, א., רענן, ע., שליש, י., שיחור, צ., ויצחקי, מ. (2011).עמדות של אחיות ורופאים כלפי נוכחות בני משפחה בפעולות פולשניות. (פוסטר) הכנס התשיעי של העמותה הישראלית למחקר באַחֲיוּת, רמת-גן, ישראל.
רקע: לאחרונה מתפתחת בעולם התפיסה של ראיית המשפחה במרכז הטיפול ובתוך כך גוברת המודעות לנוכחותה בעת ביצוע פעולה פולשנית. עם זאת, הנושא עדיין שנוי במחלוקת במדינות שונות בעולם. בישראל, ההחלטה נתונה לשיקול דעתו של הצוות המטפל. ההסתייגות מנוכחות המשפחה, נובעת מכך שנוכחותם עלולה להיות טראומתית עבורם, לפגוע בפרטיות המטופל, ולהפריע למטפל.
כמחנכים לאַחֲיוּת מאחריותנו לפתח בקרב הסטודנטים תפיסות מקצועיות עדכניות. לשם כך הוחלט לחקור עמדות של צוותי בריאות כלפי נוכחות בני משפחה בפעולות פולשניות.
מטרת המחקר: לבחון עמדות של צוותי בריאות כלפי נוכחות בני משפחה בפעולות פולשניות.
שיטה: המחקר נערך במסגרת התוכנית הכללית לתואר בוגר באַחֲיוּת של אוניברסיטת ת"א בקרב 385 אחיות ו-271 רופאים העובדים בבי"ח גדול במרכז הארץ.
תוצאות: בהשוואת עמדות של אחיות לעמדות הרופאים, נמצא שלאחיות עמדות חיוביות יותר באופן מובהק
(t=3.710, df=608.644, sig=0.000 ). בנוסף, נמצא כי לאחוז גבוה יותר מקרב הרופאים היה ניסיון עם נוכחות בני משפחה בהשוואה לאחיות (x2=15.663, df=1, sig=0.000 ).
יחד עם זאת, בהשוואה בין עמדותיהן של אחיות עם ניסיון לבין עמדותיהם של רופאים עם ניסיון לגבי נוכחות בני משפחה בפעולה פולשנית, נמצא כי עדיין אחיות מביעות עמדה חיובית יותר באופן מובהק מאשר רופאים
(t=4.035, df=329, sig=0.000 ). ההבדל נשמר גם לאחר פיקוח על המשתנים מין, דתיות וותק.
לגבי פיתוח נהלים בנושא נמצא כי לרופאים עמדות חיוביות יותר באופן מובהק בהשוואה לאחיות
(t=2.521, df=646, sig=0.012 ).
סיכום והמלצות: למרות שלאחיות יש פחות ניסיון עם נוכחות משפחה בפעולה פולשנית מאשר לרופאים, עמדותיהן בנושא חיוביות יותר. יחד עם העלאת מודעותם של צוותי הבריאות ליתרונות נוכחות המשפחה, יש לפתח נהלים בנושא.